Monday, May 30, 2011

Apapun y terjadi ,berjalanlah tanpa henti

Kedatangan nya dihargai..pemergian nya di hati...
sis AMMAN ^_^

Ya ALLAH terkenang , tahun lepas hanya aku ,kak nazirah dan kak za akhawat di bumi AMMAN ini, tanpa keluarga berjalan sendiri , berdikari memahami ilmu kehidupan ini, saat aku jatuh,bangun kembali sehingga kini.

Akan tetapi mereka seorang demi seorang akan pergi meninggalkanku,
TAK mengapa ,
Aku masih punya MEREKA
^_^

Tuesday, May 24, 2011

Pengharapan





note1: Ku mendapat berita, ayahku dimasukkan ke Hospital, dan sedang dalam wat Operation..Doakan yee untuk ayahku, agar beliau sihat dan diberikan kekuatan..Ameen3 Ya Rob..

note2: Apakah y telah aku lakukan dengan nikmat kesihatan ini, Ampunkan diriku YA Rob.

note3: YA ALLAH permudahkan urusanku untuk mengerjakan umrah, banyak yang ingin ku mengadu padamu di tanah suci yang mulia itu.


Dilema sipengembara,
Al-alifat

Sometimes


Sometimes, Allah breaks your spirit to save your soul.
Sometimes, HE bre…aks our heart to make us whole.
Sometimes, Allah allows pain so we can be stronger.
Sometimes, Allah sends us failure so we can be humble.
Sometimes, Allah allows illness so we can take better care of ourselves.
Sometimes, Allah takes everything away from us so we can learn the value of everything HE gave us.
Make plans but understand that we live by Allah’s grace. Ameen.


note1: exam is around the corner, please...please Pray 4 me, just another 4 paper left.
May ALLAH bless all of you n me.^^

note2:

: Sabar itu indah
: Indah itu bahasa
: Bahasa itu hati
: Hati itu raja
: Raja itu kuasa
: Kuasa itu amanah
: Amanah itu tugas
: Tugas itu kita
: Kita itu hamba ALLAH
: (^_^) itu (^^,)

al-alifat

Sunday, May 15, 2011

التضرع إلى الله




Pengharapan, penyerahan sepenuh jiwa kepada tuhan yang menciptakan hati ini,


At-tadarru'..

10 huruf yang dieja tidak sama maknanya yang meliputi seluruh kehidupan manusia,


Bayangkan kita tersesat di pertengahan laut, berpaut hanya pada sebatang kayu untuk menampung diri,Yang dapat dilihat hanya air laut yang terbentang luas,Berbumbungkan langit seluas mata memandang. Pada ketika itu, jantung pasti tidak henti2 berdengup dan hati hanya menyebut YA ROB...YA ROB..YA ROB.. memohon keselamatan , pelindungan dam berharap pasti ada yang akan membantu diri ini..

INI lah yang dinamakan At-Tadarru'.


Sungguh halus perasaan tadarru' itu,

Adakah kita hanya perlu TAdarru' apabila ditimpa musibah sahaja?..


Semoga kita menjadi hamba yang setiap detik degupan jantung hanya bertawakal, memohon perlindungan, sayang dan cinta pada tuhan PEncipta Seluruh Isi di dalam dunia ini.Ameeeen YA Rob

dipetik dari,

حتى يغيروا ما بانفسهم

(عمرو خالد)

_________________________

TEringat pula akan cerita beberapa tahun yang lepas, sewaktu aku dan keluargaku sedang ditarbiyah dengan Penciptaku yang maha pengasih dan penyayang.

Sedar sahaja aku daripada pengsan, aku melihat abah, berkejar berlari memohon pertolongan, Aku hanya terdiam terbaring di atas rumput hijau sambil mengalirkan air mata seakan tidak percaya akan apa yang terjadi dihadapan mataku ini.

Abangku dari jauh melihatku terpaku, menahan kesakitan,

Ya ALLAH pada ketika itu hanya kepadamu tempatku memohon agar keajaipan akan berlaku.

Sebak hatiku melihat abah berlari seperti tidak keruan , memohon pertolongan, kemudian kembali melihat kami, mulutnya tidak henti Menyebut nama-MU YA ALLAH,

Air mata yang mengalir, air pengharapan pada-MU YA ALLAH.

Ummi duduk sambil memegang adik2ku, terdiam seribu bicara..

YA ALLAH Lindungilah Keluargaku,BErkati dan REdhoi Kami Ya ALLAH.


Terima kasih .

A little of Ibtisam.

______________________________

Layakkah aku menjadi umpama sebiji benih yang mampu menanggung sebatang pohon gagah di kemudian hari? Bagaimana upaya benih kecil yang miskin menghasilkan kejayaan gilang gemilang itu?

Terlintas pesanan dahulu, kalau aku melihat secara keseluruhan ladang teh yang menghijau luas saujana mata memandang, nescaya aku akan lemah dan tidak mampu untuk menghabiskan tuaian. Sepatutnya aku terus memotong dan memotong teh yang ada di depanku, sedikit demi sedikit, lama-lama akan habis keseluruhan ladang teh itu. Aku tidak perlu menakutkan diri dengan perkara hadapan yang tidak aku tahu. Aku pasrah, aku berserah.

Kata-kata sahabatku yang kini sedang berjuang di bumi Sahara Sudan..^^

(Al-Bazrah)




note 1: الجواب الرقيق, يسكت الغضب

Innallah hamaa'na

Assalamualaikum,


Jangan dilihat pada kelemahan diri kita,

bangun dan bangkitlah dengan kelebihan yang dikurniakan pada kita,

takut kee??,

atau penakut,

Jangan khuatir, gusar dan gementar,

Inallah hamaa'na,

(.^_^.)


(INGATLAH)
Jika kamu tidak menolongnya (Nabi Muhammad) maka sesungguhnya Allah telahpun menolongnya, iaitu ketika kaum kafir (di Makkah) mengusirnya (dari negerinya Makkah) sedang ia salah seorang dari dua (sahabat) semasa mereka berlindung di dalam gua, ketika ia berkata kepada sahabatnya: "Janganlah engkau berdukacita, sesungguhnya Allah bersama kita". Maka Allah menurunkan ketenangan padanya (Nabi Muhammad) dan membantunya dengan bala tentera (malaikat) yang kamu tidak melihatnya. Dan Allah menjadikan seruan (syirik) orang-orang kafir terkebawah (kalah dengan sehina-hinanya), dan Kalimah Allah (Islam) ialah yang tertinggi (selama-lamanya), kerana Allah Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana.

Al-alifat^^

Tuesday, May 10, 2011

Forgiveness

Ttidak tahu mengapa setiap kaliku melihat warna merah rasa tertarik




Brothers and sisters,




Let us raise our hands and put our hearts down upon the forgiveness from Allah,
“May Allah put us among the Mu’minin, Mukhlisin and Solihiin. May Allah helps our brothers and sisters in this world, May Allah put us under His bless and protection”




(Dua) Amma ba’du
Ittaqullah.. Usikum wa iyyaya bittaqwallah.. Faqad faazal muttaqun



(Berjalan-jalan timba pengalaman)



Al-alifat


Note 1: Life is like a Flower it has a smell that takes you to an imaginary world but its thorn would bring you back to reality (.^_^.)

Sunday, May 8, 2011

Thiqah Binafsi

"If you treat people as they are, they will remain as they are. If you treat people them as they ought to be and could be, they will become as they ought to be and could be"



AND


How about ourselves?




Thiqah Binafsi








semuanya bisa (kak naz kata ni bahasa indon, yeke?) kita capai dengan Thiqah Binnafsi (yakin diri)! sepertimana kita yakin untuk belajar berjalan ketika kecil dahulu, sepertimana kita yakin untuk mengayuh basikal tanpa jatuh, sepertimana kita yakin untuk menaiki pentas dan bercerita tentang cita-cita saya sewaktu kecil dahulu, seperti itulah kita mahu buat sekarang! treat ourselve seperti yang sepatutnya Islam mahu. jadilah daie yang thiqah, tidak goyah dan penakut untuk membawa semboyan dakwah..



Al-alifat




note 1 : Selepas aku berfikir, merenung dan mengimbas, ini mungkin satu penterbiyah dari ALLAh untuk diriku, agar menjadi manusia yang thiqah binafsi.


note 2 :Buah cempedak diluar pagar,Ambil galah tolong jolokkan,


Saya budak baru baru sangat belajar,Kalau salah tolong tunjukkan.


note 3: luar nampak tenang , tp siapa yang tahu apa di dalamnya.


note 4: daku mengambil jalan agar update sikit2 dr x update terus..^^


note 5: tadi exam ,x sampai 10 minit je masa tuk jawab adeiii...banyak nak tulis, dr pulak dan panggil2.^^

Friday, May 6, 2011

Temujanji


Align Center




Temujanji








note 1 : Erk, wahai umme ayman , temujanji mna ya dikau lebihkan...peringatan untuk diriku..

note 2 : serba x kena...=_='

note 3 : Preparation harus mantap, sebelum menjadi tetamuNYA, Insya ALLAH



Al-alifat


Thursday, May 5, 2011

Perempuan di hati Nursi





Wanita...lembut dalam pandangan mata...tapi bisa menggugat isi dunia"

"Wanita...kerananya lelaki menerobos tembok besi, gagah menjulang risalah Nabi.... Wanita...kerananya lelaki terjerumus ke lembah kibir firauni, melapah manusiawi..."










Ustaz Nursi pernah menceritakan, betapa pentingnya seorang perempuan. Hinggakan dikhususkan sebuah risalah di dalam Rasail al-Nur bertajuk "Murshid al-Akhawaat". Semasa saya membaca Sirah Zaatiyah yang disusun oleh Ustaz Ihsan Qasim al-Salihi, saya begitu terharu dengan penghargaan tinggi Ustaz Nursi terhadap bondanya. Bonda Nursi bernama Nurriyye.

Ustaz Nursi menukilkan, segala ilmu dan kelebihan yang dimilikinya adalah berpunca daripada bazrah (benih) yang telah disemai oleh bondanya itu. Tanpa bondanya menyemai benih yang baik sejak kecil, mana mungkin hatinya cenderung untuk berada di lebuhraya yang terus menghala ke akhirat ini. Faktor primernya adalah asuhan dan didikan bondanya yang sungguh tinggi taqwa dan wara'nya. Guru-guru dan masyaikhnya pula bertanggungjawab menyuburkan benih hasil semaian bondanya itu. Tapak kukuh dibina oleh bondanya Nursi sendiri, tidak orang lain.

Semasa Nursi masih kecil, kelebihannya begitu terserlah di kalangan teman sebaya malah yang lebih besar dibanding Nursi. Kelebihan Nursi terserlah dari sudut kecerdasan dalam pelajaran, mahupun kekuatan fizikalnya. Gurunya pernah menziarahi keluarga Nursi untuk melihat faktor yang membentuk peribadi unik Nursi ini. Masya Allah...kawan-kawan nak tahu, bila ditanya pada Nurriyye bonda Nursi itu, apakah rahsia di sebalik kelebihan anak-anaknya itu? Nurriyye penuh tawadhuk menjelaskan, "saya tidak meninggalkan solat malam sejak dahulu, kecuali ketika uzur syar'ie...dan saya tidak akan menyusukan anak-anak tanpa ada wudhuk"

Tahulah gurunya...tidak mustahil ibu seperti ini, akan melahirkan anak seperti Nursi. Ketaqwaan dan kewara'an ayahanda Nursi juga tidak terkecuali. Ayahandanya yang dikenali sebagai Sufi Mirza tidak akan memberi makan keluarganya dari sebarang unsur syubahat. Hatta ternakannya dipastikan tidak memakan rumput-rumput milik orang lain, beliau akan mengikat mulut lembu-lembunya sehingga sampai di ladangnya sendiri baru dilepaskan. Ini semata-mata, memastikan hasil susu dan daging yang akan dijamu pada keluarganya tidak tercemar dengan harta orang lain. Masya Allah, Tabarakallah.

Sejak berusia, sembilan tahun, Nursi telah terpisah dari bondanya. Ketika mendengar berita bondanya telah kembali ke rahmatullah, menangislah Nursi yang ketika itu dalam buangan jauh sama sekali dari keluarga dan kampung halaman. Pemergian bondanya diumpakan seolah hilanglah separuh dari dunianya...Ya Baqi, Anta al-Baqi, Ya Baqi, Anta al-Baqi.. Hasbunallahhu wa ni'mal wakil, ni'mal mawla wa ni'man nasir.

Nursi sangat menghargai makhluk yang bergelar perempuan. Beliau mengingatkan makhluk yang begitu cantik kejadiannya ini supaya tidak sampai menjadi bidadari Jahannam. Lantaran tenggelam dalam arus dunia yang penuh tipu daya. Mempergunakan segala kelebihan kurniaan Allah untuk merosakkan lelaki dan membawa fitnah dahsyat di akhir zaman. Hati-hatilah wahai wanita...

Nursi mempertegaskan, wanita adalah hulubalang atau perwira kepada tajalli sifat Jamal Allah. Wanita adalah hero kepada sifat rahmah, ra'fah, hanan dan syafaqah. Sifat-sifat ini guna untuk mendidik keluarga, suami dan anak-anak. Bukan guna buat merosak lelaki. Bukan pula memburu persamaan hak. Lelaki dan perempuan punya tanggungjawab yang berbeza, sebab itu dikurnia fisiology dan psychology yang juga berbeza. Lelaki dan perempuan tidak pernah ada persaingan atau perlumbaan dalam dunia ini, kerana tidak akan ada sesiapa yang menang. Dua makhluk ini tidak perlu bersaing sama sekali, malah perlu lengkap melengkapkan. Allah menjadikan lelaki dan perempuan adalah untuk saling menyempurnakan. Masing-masing punya tugas dan tanggungjawab. Masing-masing punya taklif.

Gambar tu dari web Kesif YolculuklariLink

(Posting ni saya selongkar dalam arkib bertarikh 27 Mei 06)


From Al-bazrah


Al-alifat

note1 :Saya sangat sukakan penulisan said nursi, lembut dan berkhemah.

note2: Imtihan final dekat dah, doakan saya , especially Ummi, abah n whole of my family. Ingat daku dlm doamu

note3: ^_^


Nur Cahaya



Cahaya, cahaya, cahaya
Di manakah gerangan kau cahaya?
Aku kini dalam gulita
Selubung hitam puaka

Apa di hujung gelap ada cahaya?
Atau tersisip di celah-celah gulita
Hanya harapan yang masih ku punya
dalam terperosok hitam gelap jiwa

Ohhh...aku harap
dalam sempit himpit ada lega
sebalik sesak, senak, sempit
ada yusra

aduh,
rumit sukar sulit susah
payah letih penat lelah

moga
senang... lapang...tenang
biarlah segera
gelap berganti cahaya

ahhh...aku yang kecapekan...kelelahan...
tersungkur di tengah jalan

...inna ma'al 'usri yusra

Tiada lagi tempat untuku mengadu hanya padamu Ya Rab.


DFMH

Copy from Albazrah

note 1:
Baru habis imtihan, minggu depan ada lagi satu, then minggu depan lagi ada lagi imtihan..dan akan terus ada dan ada.

note 2:
Merindui keluarga dan kampung halamanku.

note 3:
Tanggungjawab melebihi masa, Ya ALLAH Permudahkan urusanku.