Thursday, April 11, 2013

Surah kesembilan, ayat seratus dua puluh satu

وَلَا يُنْفِقُونَ نَفَقَةً صَغِيرَةً وَلَا كَبِيرَةً وَلَا يَقْطَعُونَ وَادِيًا إِلَّا كُتِبَ لَهُمْ لِيَجْزِيَهُمُ اللَّهُ أَحْسَنَ مَا كَانُوا يَعْمَلُونَ
And whenever they spend anything [for the sake of God], be it little or much, and whenever they move on earth [in God's cause] - it is recorded in their favour, and God will grant them the best reward for all that they have been doing (9:121).
( terjemahan english zouq lagi bila baca, kadang-kadang)

Alhamdulillah,

Semoga  kita terus diberi kekuatan untuk Thabat,

Cerita 1,

Alhamdulillah dan Alhamdulillah, semalam baru dapat result Madah Qodoya Mustajidah Fil Ibadah, ( masalah-masalah baru dalam ibadah ) jujurnya subjek ini agak gerun juga, banyak qaedah-qaedah baru dan qawaid fiqhiyah yang daku kena  hafal dan belajar untuk aplikasikan ia. Tambahan soalan Doktor yang agak berpeluh jugalah nak jawab. Allah sahajalah yang tahu, dah masuk Tahun akhir ni, disamping  ilmu yang ingin didalamai , pointer juga kenalah di jaga. Harapnya madah-madah yang  lain nanti akan dapat natijah yang terbaik. " jika kita berusah yang terbaik , Allah akan beri yang terbaik juga"


Cerita 2,

Ya Allah, minggu lepas sejurus selepas tamatnya exam, petang itu aku harus ke irbid berjumpa dengan akhawat-akhawat disana, ada daurah dan munaqoshah yang aku wajib hadiri, terfikir juga banyak urusan rumah tidak selesai lagi untuk diuruskan, basuh baju ( nak-nak air hanya masuk hari sabtu ). kemas rumah, masak-masak untuk ahli rumah, tapi bagaimana? ada kewajipan yang lebih aula untuk aku penuhi, maka aku bercadang untuk pulang awal pada hari sabtu itu. Siap dah plan dalam bas , and buat checklist. Akan tetapi setibanya aku dirumah, segala yang ingin aku selesaikan semuanya sudah tersusun rapi, baju-baju ku habis dibasuh, diampai dan dilipat..rumah tersusun kemas, tambahan makanan yang enak susuah terhidang. Siapalah yang tak terkesima dengan keakhawatan mereka, tenangnya hati ini "merekalah Qurratu 'ayuunku"

Cerita 3,

Semalam bicik viber, dia dah dapat schedule trip ke Turkey. Aishh siapalah yang tak jeleous, ikutkan hati nak berjaulah bersama, tapi cuti bulan 6 nanti banyak perkara yang aku kene settlekan, Dnt dah urusan-urusan belajar. Tak pa-takpa in sya Allah lepas ini ada rezeki dapat berjaulah ke tempat lain, China ke, Spain ke, Morocco ke ( tak apa2 tunggu dah kerja nanti, boleh kumpul duit dapat jumpa akhwat sambil berjaulah, kena gantikan ustazah Maznah, kesian ustazah? Aina syabab! ), *Nanti nak pesan bicik belikan Kitab Rasail An-Nur, said Badiuzzaman An-Nursi, mujaddid islam di Turkey )


Cerita 4,

"Ummi, semoga cepat sembuh dan dipermudahkan semuanya, jaga diri baik-baik, ateh and bicik selalu doakan semoga keluarga kita diberkati dan dilimpahkan mawaddah dan Sakinah , Ameen."

Note: PRU 13, jom kita cakna pada negara kita demi Islam tercinta

-Al-alifat-

No comments:

Post a Comment

suaramu amat ku hargai