Sunday, July 17, 2011

6 - 1= 0

Bismillahirrhamanirrahim


Sifir dan kira-kira dalam Rukun Iman adalah pelik. Andai kita sebelum ini telah diajar bahawa 6 – 1=5, namun dalam sistem matematik Rukun Iman, 6 – 1 = 0.

Ya. enam, tolak satu, adalah kosong.

Menjadi seorang muslim beriman tidak memberikan kita kelonggaran untuk menolak salah satu dari 6 rukun iman yang ada.


  • Beriman kepada Allah

  • Beriman Kepada Malaikat

  • Beriman Kepada Rasul

  • Beriman Kepada Kitab

  • Beriman kepada hari kiamat

  • Beriman kepada Qadha dan Qadar

Andai kita tolak salah satu daripadanya, maka gugurlah kesemuanya; menjadi kosong dan tak bererti. 6 – 1 =0.

betulkan?
^_^

~Bicara Qalbu~
__________________________________________________________

Taman Idaman





Rasulullah S.A.W. bersabda: "Apabila kamu melalui taman-taman syurga, minumlah sehingga puas.

"Para sahabat bertanya:” Ya Rasulullah, apakah yang dimaksudkan dengan taman-taman

syurga itu?Nabi menjawab : "Majlis-majlis ilmu".

(Hadith Riwayat At-Tabrani

_______________________________________________________


note1: lagi imtihan nak dekat lagi tu nak post kat blog..aishh, doakan diriku ini yee..^^,

note2: dah tukar wajah..tadi jalan2 kat blog..pastu nampak template y cantik..pastu kopi..hik2

6 comments:

  1. sifir baru tu,,,mesti addmath time spm A1 kan,,,stdy ngan sape ek?,,,huhu,,,

    moga msing2 amik mnfaat,,,insyaAllah

    ReplyDelete
  2. aah..study dengan abah laa..hehe

    in sya ALLAH semoga bermanfaat..:)

    ReplyDelete
  3. ehh lupa pulak pernah berguru dgn ateh derek..kui2

    ReplyDelete
  4. ath derek y manis n hensem tu kan,,:)

    ReplyDelete
  5. waduh2..udah perasan dahh...habis2

    ReplyDelete

suaramu amat ku hargai