Monday, September 2, 2013

Muntalaq

Salaam a'laikum warah matullah,

Aaseef ats kelewatan saya membalas email kamu. IAllah saya cuba jawab secara ringkas.

Konsep dalam hal ini adalah iman itu ada naik dan turunnya. Of kos, kita bukan malaikat, tapi kita semestinya mahu mengejar kesempurnaan bukan..? Dalam kita galak dan bersungguh mengejar kesempurnaan ini, pasti ada masa-masa kita jatuh dan tersungkur.

Kadang-kadang kita tertengok movie. Kadang2 kita gelak2 kuat, lagha dgn kawan2 lama. Kadang2 kita tgk aurat org lain. Kadang2 kita lewatkan solat.

Tapi kita bangkit kembali. Kita teruskan berlari. Kerana kita tahu, sorga itu hanya untuk orang yang bersegera dan bersungguh-sungguh mencari keredhaanNya.

Point saya adalah, jahiliyyah tu mesti ditinggalkan. Paling koman pon, kita tak tunjuk depan org lain. Belakang2, itu urusan kita dengan Allah. 

Kalau kita sengaja membiarkan diri kita larut dengan kemaksiatan jahiliiyyah, khuatir nanti kita akan membuka pintu yang lebih besar untuk dosa dan maksiat yang lebih besar. Nau'dzubillah.. Dgn jahiliyyah kita kena bertegas dan tak tinggalkan satu ruang pon utk dia masuk. Sbb mmg Syaitan dah janji depan Allah, yg dia akan buat apa sahaja untuk sesatkan anak2 Adam.

Tanggungjawab kita? Pertahankan diri dengan benteng iman yang kukuh dan kikis karat2 jahiliyyah yang ada pada hati agar hati kita benar-benar tulus dan suci.

Uhm, begitulah kurang lebih. Moga melegakan hati kamu yang sedang kekusutan.

Moga Allah permudahkan. ;)


Jazakumullahu khairan katheera.

Wassalamu a'laikum.


Tadi, membelek-belek kembali E-mail yang kian lama semakin bertambah, tiba-tiba terjumpa email ini, *tersenyum*

Suatu ketika dahulu, saat hati dan diri berperang diantara satu sama lain, samada aku mahu kekiri atau kekanan. 

Nampaknya , email ini akan terus valid menjadi nasihat untuk aku hingga nafas yang terakhir. Ya hingga ke hujung nyawa.

APG kata,

Dosa tidak mungkin ada titik noktahnya. Tapi ia bisa punya titik koma; letakkanlah ia sebanyak mungkin dalam perjalanan hidup kita di dunia!

In sya ALLAH.

--------

Malaysia,

Kepulangan kali ini, berbeza dari sebelumnya, tambahan aku nak BFG dah,
Syukur sangat kesempatan berjumpa dengan manusia -manusia yang Qawiy didalam DnT ini, memang sangat kebetulan , bak kata orang Rezeki.

Memahami waqiq Malaysia bersama mereka, Terima kasih Antunna, walau kita tidak pernah bersua dan bertemu kini kita ibarat  A dan T :) .

Dan yang paling Best sekali, antunna ajak ana masuk ketengah-tengah masyarakat , sapa mereka , terangkan tentang Islam dan keadaan Saudara seislam kita di Mesir. Ya Allah, gagap pun ada , takut lagilah ( tapi First time yang sangat berharga bagi ana ) , memang beza dengan waqiq ana di Jordan, Di Malaysia adalah Medan yang sebenar. Ini lah saat bermula titik " Muntalaq".

Alhamdulillah thumma Alhamdulillah.

Ummi dan Abah,

Alhamdulillah,

tadi terkejut bila ummi tanya

Ateh hari ini  dan esok, ateh ada apa2 program ke ?
Aku terdiam seketika, ( wah ummi tanya soalan ini )

Tak ada Ummi , tapi hujung minggu ini In sya ALLAH.

okey, Buat yang Terbaik


Haza min Fadhli Rabbi, Terima Kasih YA ALLAH
Semoga ALLAH tetapkan hati ini diatas Agama islam ini dan ketaatan kepada-Nya
Ameeen.


Kuncinya, berazam dan berusaha dan buang JAhiliyyyyyah ,
( geram betul dengan jahiliyyah nie )

Al-alifat
Yang sedang berusaha nak jadi S******.

Note: Ada something nak share tentang Kita , Palestine , Mesir dan Syria. ( otw )

No comments:

Post a Comment

suaramu amat ku hargai