Tuesday, June 11, 2013

Pembaris Lurus

Assalamualaikum,



Bismillah,
Selawat dan salam buat junjungan teragung, Muhammad s.a.w

HIKMATU AS-SYUYUKH wa HAMASATU AS-SYABAB
(kebijaksanaan veteran dan semangat pemuda)

Di saat, semangat sang pemuda sedang melonjak
Jangan dilupakan pengalam si syuyukh yang penuh hikmah,
Pada waktu pemuda mudah kalah dengan natijah, 
Datangnya Syuyukh mengingatkan.

Ustaz Atiq, 
Antum tahu tak, kerja yang Antum buat sekarang ini, kerja yang senang sahaja,
( Wondering juga )
Maksud Ustaz?, 
Iyalah, bukan ke Antum sekarang ini sedang buat  garisan yang lurus, 
Tidak susah bukan?,  cuma kena amik pembaris, pensil, dan buat satu garisan. 
Selepas itu ajak sekali orang lain buat bersama-sama. Mudah!
Aku dan sahabat tersenyum dengan analogi ini, slumber tapi bermakna.


Yee!, Mari kita buat satu garisan yang lurus.
Di dalam Surah Al-Fatihah Allah berfirman,


ٱهْدِنَا ٱلصِّرَ ٰط ٱلْمُسْتَقِيمَ


Kita mengajak manusia, bersama-sama membina satu garisan yang lurus, garisan yang membawa mereka menuju Rabul'Alamin,

Bukan kuasa kita untuk mengubah manusia, akan tetapi usaha kita untuk membuat perubahan di dalam diri mereka, last but not least pada diri kita juga hingga tercapai Ustaziyatul Alam dengan kata lain "hingga ke liang lahad".

"Haa, sebelum ana terlupa, Istiqamahlah! ", Ustaz Atiq

Okey , Dare  to be different aka Ghuroba' (Tarik nafas panjang)

------------------------------------------

To ukhti fillah  aka Aminah Kamilen,

Syukran Ukhti , 



Aminah ana dah lama berhasrat nak hadiahkan anti buku,  oleh itu sudilah memilih salah satu tajuk buku diatas yang mana menjadi pujaan hati dan bermanfaat untuk anti atau anti nak request tajuk lain ke ? No prob, sebab ana nak pergi kedai buku nanti. 

Dalam masa 3 hari sila respond kalau tidak "burn" :P , sempat lagi kalau nak istikharah.

Fi amanillah :)

- Al-Alifa t-

4 comments:

  1. Umme ayman,‎

    Hehe macam terharu dan segan pula bila enti nak bagi hadiah tapi suruh pilih pulak. Huhu.‎
    Jadinya tak tahu nak pilih yang mana :P

    Dari buku-buku yang tersedia, berminat yang di tengah-tengah.‎

    Andai kata enti bercadang nak pergi kedai buku, nak request buku tafsir yang paling mudah.‎

    Apapun, mana-mana yang mudah bagi enti.‎

    Jazakillah ukhti,‎
    Hiya Ana-Aminah Kamilen <3‎

    ReplyDelete
  2. Aminah kamilen

    setiap saat ana tunggu hehe,

    Aiwah, balas pon...

    Eh sebelum tu, Kaif haluki? wa kaif qalbuki, dirosatuki wa mutarobbuki?

    mata sata'ti ilal Urdun, qad antaziruki li muddah thowilah? huhu. :)

    Thoyyib, Antazhirini fi malazia, saufa u3thiki alkitab allazi turidiinahu.

    -----------

    Aminah, buku yang anti pilih tu, penulis dia berasal dr palestine ( tarikh islami dari zaman rasulullah hinggalah selepas kejatuhan Khilafah ), nanti bolehlah ye kita bedah sama2 yee, nak belajar dr orang hebat UM nie..:)

    Afwan kathira :)








    ReplyDelete
  3. haish, whatsapp pun boleh. tapi kira specialla ni sampai kena buat post.

    Alhamdulillah menjengah taw. tengah-tengah kusut exam ni :)

    ana sihat, iman inshaAllah, belajar sedang-sedang, mutarabbi dalam jagaanNya :)

    ana decice untuk tak pergy Jordan umme if batchmates nak pergi tahun ni :)

    huhu. bila nak balik malaysia? ana rasa anti yg akan bedahkan buku untuk ana. hehe

    Jazakillah.

    *harapnya anti juga sihat-sihat di sana*

    ReplyDelete
  4. Saja jee, :) Tiba2 hehe

    Syukran sudi menjengah,

    Aminah awat?
    Tahun nie mcm berat ehh,ana in sya ALLAH Grad tahun depan bulan 1...tak berkesempatanlah kita jumpa kat jodan huhu.

    Ana balik tahun ni, hehe
    sebab pas grad nanti ana plan nak terus amik kursus bahasa :) In sya ALLAH doakan yee.

    kita sama 2 operate lah nanti :p

    Ana,alhamdulillah sihat.

    * lamadah kot x berwassup *



    ReplyDelete

suaramu amat ku hargai