Friday, May 3, 2013

Bukan alasan tetapi kekuatanKetika ditanya kepada Dr. Yusuf Qardhawi apakah rahsia beliau boleh menguasai ilmu dan mengeluarkan pendapat-pendapat yang hebat, beliau menjawab bahwa selama ini dia tidak memperlajari sesuatu untuk manfaat terhadap dirinya sendiri, tetapi untuk ummat.


Wahai Daie, 
Tiada apa yang lebih berharga melainkan Tugas menyampaikan Syahadatul Haq yang dikau pikul ini,
Jika engkau merasakan ia sangat berat bagimu, 
Yakinlah Ummat terdahulu telah membuktikan tiada yang mustahil jika engkau berusaha yang terbaik dan meletakkan tawakalmu pada Tuhan yang Maha Esa.

Wahai Daie,
Singkaplah jendela, perhatikanlah langit ciptaan Tuhan,
Di waktu kegelapan malam ini, pejamkan mata mu, tenangkan jiwamu,
Dan ucapkanlah ,

“Ya Tuhan kami, janganlah Engkau hukum kami jika kami lupa atau kami melakukan kesalahan. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau bebani kami dengan beban yang berat sebagaimana Engkau bebankan kepada orang-orang sebelum kami. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang tidak sanggup kami memikulnya. Maafkanlah kami, ampunilah kami, dan rahmatilah kami. Engkaulah pelindung kami, maka tolonglah kami menghadapi orang-orang kafir. (Q.S. al-Baqarah [2]: 286)”

Bukankah dengan mengingati ALLAH hatikan menjadi tenang, besarkan jiwamu wahai Daie, Allah pasti akan memberi apa yang terbaik untukmu..لاَ يُسْتَطَاعُ العِلْمِ بِرَاحَةِ الْجِسْمِ
Tidaklah diperolehi ilmu dengan jasad yang santai.”

__________________________________________________
Ya Rab, permudahkan, saat terasa waktu begitu sangat berharga, 
Tahun akhir yang mentarbiyah jiwa, 
DnT bukan alasan, akan tetapi jadikan ia sebagai kekuatan,

Note: Perasaan ini selalu datang , selepas aku tamat bermeeting atau bersyura, sangat terasa tugas Daie ini bukan tugas yang mudah, sangat-sangat memerlukan kekuatan.( rasa ada batu besar kat belakang bahu, huhu)

PRU 13, semakin memuncak kuatkan usaha dan keterikatan pada Tuhan yang Maha Esa


-Al-alifat-

No comments:

Post a Comment

suaramu amat ku hargai