Tuesday, April 30, 2013

Bapak Anis Matta
'' Mahasiswa, Generasi Membangun Peradaban '' bersama Bapak Anis Matta, Presiden PKS.

Alhamdulillah tak sangka di Bumi Syam Jordan ana berpeluang berjumpa dan bersua muka dengan Bapak Anis matta, sejujurnya ana sangat kagum dengan semangat, pemikiran islam yang dibawa oleh Anis Matta. In sya ALLAH nanti kalau berkesempatan  ana akan share setiap ibrah yang ana perolehi nanti ye :)

------------------------------------------------------------------

Antara Idola ku, selepas Zainab Al-Ghazali ,

Teringat ayat surah Al-Insyirah yang dihuraikan Dr solah Al-khalidi, seorang Mufassiran era kini:

Allah menenangkan hati-hati sang pejuang dakwah..jalan ini bukan jalan yang mudah, ia susah dan payah kerana kesenangannya di sana nanti...selepas kesukaran itu pasti ada kemudahan...Di akhir ayat pula, kepada Tuhammu tempat berharap dan meminta, setelah penat lelah berjuang, kutiplah semula semangat dan senjata2 dlm jln dakwah dari Tuhanmu dgn bertawajjuh kpd ALLAH..

. Disinilah dikau akn mendapat bekalan utk menempuhi jln dakwah.
. Disinilah dikau akan mendapat alat2 senjata utk kelengkapan berjihad.
. Disinilah dikau akan temui kesenangan dn kemudahan setiap kali engkau menempuh kesukaran dan kesulitan.
. Inilah jalan perjuangan dakwah.

~Dibalik Debu Perjuangan 


* lagi 3 subjek lagi, ummi kuat!!!, akan tetapi ia tidak berhenti setakat Degree , in sya ALLAH master sedang menanti. yeah!
* sebenarnya program bersama Anis Matta bertembung dengan rehlah ana bersama kawan-kawan arab, memangdangkan mungkin ini kali terakhir ana dapat spent time dengan mereka, huhu (memilih antara dua)
* Aishh tak tetap pendirian pulak rasa, sekejap ana, kejap saya, kejap aku..tapi penggunaan ini digunakan berdasarkan struktur ayat dan situasi...* tak boleh lari*


-Al-alifat-

No comments:

Post a Comment

suaramu amat ku hargai